2Ce este un aparat ortodontic?

Aparatul ortodontic este mijlocul prin care ortodontul indreapta dintii. Aparatul ortodontic este compus din ansamble mobile si fixe care, prin actiunea lor duc la mobilizarea dintilor si aranjarea acestora pe arcada dentara intr-o forma ideala.

Despre tratamentul ortodontic

Tratamentele ortodontice sunt tratamente de lunga durata in care pacientul trebuie sa vina la control in fiecare luna. In ortodontie, aceste tratamente de lunga durata sunt normale. Pentru a nu traumatiza tesuturile, aparatul ortodontic aplica o presiune usoara si constanta pe dinti. Timpul necesar indreptarii dintilor tine atat de varsta pacientului cat si de gradul de dificultate al cazului. Prin ortodontie se pot corecta multe probleme dentare care aparent nu au nici o legatura cu faptul ca dintii sunt strambi.

Ce este ortodontia?

Ortodontia reprezinta o specialitate a stomatologiei care implica diagnosticarea, tratamentul si preventia anomaliilor faciale si dentare. Aceasta ramura se ocupa cu studiul si tratamentul malocluziilor dentofaciale si a muscaturilor incorecte.

Evoluția tehnologiei a dus la dezvoltarea unei palete largi de aparate dentare, de la cele mobile, fixe pana la cele invizibile. Cele mai populare rămân aparatele dentare fixe si mobile.

1. Aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt cele mai utilizate și recomandate de medicii ortodonți grație eficienței lor în corectarea poziției dinților. Acest tip de aparat dentar este compus din elemente precum bracketuri, sârme, inele, arcuri, butoni și ligaturi. Totodată, aparatele dentare fixe se împart în: aparate dentare metalice, aparate dentare ceramice, aparate dentare Speed, aparate dentare din safir, aparate dentare autoligaturante Damon și aparate dentare linguale.

Cel mai ieftin și mai răspândit este aparatul dentar metalic, acest tip fiind și unul cu cele mai bune și durabile rezultate. Realizat din oțel inoxidabil, aparatul dentar metalic poate fi îmbogățit cu elastice colorate pentru un aspect vesel, care iese din tipare.

Tot mai mult teren câstigă și aparatul dentar ceramic, cu o eficiență similară celui metalic, dar mult mai puțin vizibil. Cu toate acestea, dată fiind fragilitatea sa, acest tip de aparat dentar este recomandat doar în tratarea anumitor probleme ortodontice.

În pofida prețului piperat, aparatul dentar lingual, „invizibil”, se atașază pe partea din spate a dinților. Cele două tipuri existente – Incognito și STB Light lingual system – sunt alese în funcție de problema ortodontică a fiecărui pacient în parte. Ambele tipuri însă sunt discrete și confortabile și dau rezultate într-un timp relativ scurt.

2. Aparate dentare mobile

Aparatele dentare mobile sunt  folosite în special în cazul copiilor, de la vârste fragede, întrucât ajută la dezvoltarea corespunzătoare a maxilarului și mandibulei, corectând eventualele probleme de poziționare a dinților pe arcadă. Chiar dacă poate corecta pe cont propriu eventualele probleme ortodontice, aparatul dentar mobil este de multe ori doar precursorul unuia fix.

3. Aparate de contenție

Aparatele de contenție sunt dispozitivele folosite la finalizarea unui tratament ortodontic cu un aparat dentar fix, având rolul de a stabiliza poziția corectă a dinților în vederea prevenirii reapariției problemelor ortodontice. Durata purtării unui aparat de contenție variază de la caz la caz: în situația unor probleme minore, aparatul se poartă câteva luni, problemele majore necesitând utilizarea aparatului de contenție timp de câțiva ani.